REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% DIN IMPOZIT către noi Iată cum poți deveni un lucrător practic al Evangheliei ajutând biserica și postul de radio:
descarcă formularul declarația 230 MODEL_Formular_230
completează-l și depune-l la ANAF
Datele noastre: Conventia Protestantă Evanghelică Valdenză-Metodistă-Lutherană , IBAN: RO84BRDE360SV00405463600, in RON, Banca B.R.D. - G.S.G., SWIFT CODE: BRDEROBU

ASOCIAȚIA CONVENŢIA PROTESTANTĂ EVANGHELICĂ VALDENZĂ – METODISTĂ – LUTHERANĂ CIF 16759059

pastor Leontiuc Marius

Duminica Reformei Protestante, predică rev. Leontiuc Marius

Sponsori

Iubiți frați și surori, iubiți prieteni ai Bisericii Protestante Evanghelice !

Textul biblic predicii de astăzi este din Evanghelia Sfântului Apostol MATEI cap 28:16-20, citim Cuvântul Domnului
16 Cei unsprezece ucenici s-au dus în Galileea, în muntele unde le poruncise Isus să meargă.
17 Când L-au văzut ei, I s-au închinat, dar unii s-au îndoit.
18 Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ.
19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.
20 Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.

Astăzi este o zi specială, este o Sărbătoare Specială, 503 ani de la ceea ce suntem noi astăzi, 503 ani decând Martin Luther a bătut în cuie pe ușa Bisericii sin Wittenberg cele 95 de teze, 503 ani de la protestul său public și exact 900 de ani de când Peter Waldo a trimis catehismul său protestând astfel primul.

La data de 25 Octombrie 1120 lua naștere primul protest împotriva papei a unei biserici prigonite. La 400 de ani  mai târziu Martin Luther ducea mai departe și repeta gestul lui Waldo. Sărbătorim defapt 900 de ani de credință și 503 ani de claritate și lumină. De aceea această Duminică poartă denumirea de Duminica Reformei Protestante. La 900 de ani de la declanșarea Reformei lui Waldo și 503 ani de la Protestul lui Luther în România suntem beneficiarii credinței acestor reformatori prin Gruparea noastră Religioasă.

Suntem acum și noi într-un moment de restricții, orașul Timișoara se află într-un scenariu de restricții, suntem supuși unor restricții din care unele justificate altele nejustificate, și astfel sărbătorim cei mai mulți dintre noi doar în incintele caselor noastre această sărbătoare măreață.

Dar de fapt ce sărbătorim? O luptă împotriva papei care astăzi a început să fie fan al LGBT? Două schizme? Răspunsul este categoric NU.

Astăzi noi sărbătorim descătușarea adevărului, momentul în care Evanghelia a fost retrimisă tuturor oamenilor. Atât Martin Luther cât și Peter Waldo au avut ca țel și mesaj unic: trăirea și cunoașterea Noului Testament, trăirea Evangheliei. Aceasta este esența celor 3 catehisme: Catehismul Valdenz, Micul Catehism al lui Luther și Catehismul Mare precum și documentul Confesiei Augustane. Și pentru că au cerut ca toată lumea să aibe acces la Biblie, ani de zile valdenzi omorâți, lutherani omorâți de fapt evanghelici uciși de cine? De o imitație de biserică care calcă în picioare atunci și acum toate pruncile lui Dumnezeu. Și niște criminali, adică niște indivizi înalți prelați care au martirizat evanghelici, au declanșat Contra-reforma. Și Contra-reforma a durat sute de ani și durează și acum.

Una din metodele de contra-reformă este confuzia, strecurarea confuziei. Și apar scrieri atribuite lui Martin Luther care defapt contrazic Catehismul, cartea care ne învață să credem Biblia. Catehismul mic și Mare ne spune să credem Biblia, că Duhul Sfânt ne oferă daruri. Contra-reforma ne flutură comentarii falsificate care de fapt nu sunt scrise de Luther și ne învață prin imitații de biserici evanghelice că de fapt nu ar exista daruri, și cu filozofii ciudate suntem invitați de falsificatori de protestantism să nu credem Micul și Marele Catehism. În momentul în care am înfruntat un astfel de pastor care uzurpă titlul evanghelic, care susține că nu există Darurile duhului Sfânt pe pământ, și i-am spus atât „greșești, lutheranism înseamnă să crezi în darurile Duhului Sfânt să accepți poruncile lui Dumnezeu… noi știm despre obligațiile poruncilor din Catehism”, acesta mi-a răspuns, : „crezi așa, fiindcă ești un om de nimic”, un „om de nimic” pentru că îndrăznesc să-l cred pe Luther și Biblia. Și un om cu asemenea păcate găsește încă aliați. Eu crezusem că omul este supra-familiarizat cu Marele Catehism, defapt nu l-a înțeles niciodată. Nu înseamnă că bârfesc, căci nu am dat nici un nume, trag un semnal de alarmă serios. Sunt siderat că încă există contra-reformă tot mai iscusită. Există iată mișcări care doresc să-l confiște pe Luther și să fuzioneze cu învățătura catolică, și-și spun chiar catolici. Dar credința noastră nu este una universal-valabilă ci este doar a celor care au înțeles binecuvântarea lui Dumnezeu, mântuirea Sa și iubirea pentru El prin trăirea poruncilor, doar a celor care cred ce spune Biblia. Una din moștenirile Reformei, este luminarea asupra rugăciunii.

În Marele Catehism Luther ne învață să ne rugăm spontan în timp ce contra-reforma te va învăța să nu cumva să ai spontaneitate în rugăciune ci să repeți aceleași fraze. În timp ce Luther ne amintește în Marele Catehism să nu repetăm aceleași rugăciuni, cele enunțate în Micul catehism fiind doar exemple pentru „îndeletnicire cu rugăciunea”cum spunea Luther, contra-reforma te va învăța să nu ai relație cu Dumnezeu ci ea să fie total mediată de preot. Și când le arăți că de fapt noi suntem parte a credinței lui Luther cu adevărat, asemenea prelați afișează titluri care să le eclipseze limbajul trivial.

Așa l-au abordat și pe Martin Luther. Învățătura aceasta dată de Luther și Waldo, a trăirii poruncilor lui Dumnezeu, a Darurilor Duhului Sfânt, nu este o învățătură confortabilă. Ea te obligă să ai în vizor permanent partea scrisă chiar de Dumnezeu din Biblie, credința aceasta te obligă să crezi tot ceea ce Domnul Isus a spus și te obligă să trăiești cum El a spus. Nu este o credință confortabilă dar e molipsitoare, este o credință a trăirii prin rugăciune, o viață deci trăită prin credință, o viață în care credința naște fapte bune.

Dragi frați și surori, Reforma a însemnat o decizie a unor oameni responsabili de a pune în operă Porunca Domnului. Și Domnul ne spune chiar în Galileea înainte de a se înălța Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin

Reforma începând cu Waldo până la Luther și Ursinus și chiar ulterior au adus aminte în mintea noastră prin minunea aceasta a sacramentelor că Toată puterea a fost dată și este acum a lui Hristos în cer și pe pământ, astfel încât practicând rugăciunea și aceste sfinte Taine suntem în mâna lui Hristos. Dar faptic nu se rezumă totul aici, suntem chemați să facem ucenici din toate neamurile și să-i botezăm trinitar și acum cel mai important: să-i învățăm să trăiască tot ceea ce Isus Hristos ne-a poruncit. Reforma a fost o minune, o minune care continuă și astăzi, dar ca și atunci  și astăzi Reforma are inamicii ei.

Astăzi suntem chemați să aducem lumină prin a expune Cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor. În timp ce Dumnezeu ne-a poruncit în Cartea Sfântă, în Biblie, în Evanghelii că „este scris: NUMAI LUI DUMNEZEU SĂ TE ÎNCHINI ȘI NUMAI LUI SĂ-I SLUJEȘTI” Luca 4:8, creștinii români caută să se închine la Parascheva, la Dimitrie cel Nou, la morți în general. Oare sfinților lui Dumnezeu din rai le place ca noi să încălcăm porunca lui Dumnezeu? Dragi creștini ortodocși, Dumnezeu vă cere să o rupem cu păgânătatea, Dumnezeu ne interzice să facem ceea ce preoții voștrii vă cer să faceți. Înțelegeți substanța poruncii? NUMAI LUI DUMNEZEU. De aici sloganul Reformei SOLO SCRIPTUM, vă invit să părăsiți credința care vă învață să nu ascultați de Dumnezeu și poftiți în Gruparea Religioasă Biserica Protestantă Evanghelică. Luther a protestat atunci, astăzi protestăm și noi și vă arătăm că nu este bne să vă închinați altcuiva decât lui Dumnezeu . În Noul Testament 1 Timotei 2:5 apostolul Paul scrie așa „căci este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: omul Isus Hristos”. Cei care vă spun că sfinții mijlocesc și ei, vă spun o minciună și trebuie să abandonați erezia. Așa dar, dragii mei reforma lui Waldo și reforma lui Luther continuă și astăzi, încă sunt teze de bătut în cuie pe ușile multor biserici. Căutați să aduceți la lumina Evangheliei sufletele care caută pe cel viu între cei morți.

Mărturisim că Isus Hristos este Domnul și Dumnezeul nostru, că avem un Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, iar Harul Domnului Isus Hristos, Iubirea Tatălui și Comunitatea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!

Vă invit să învățăm și să cântăm un imn al nostru evanghelic

1. Trăiește, știu, al meu Mântuitor.
Ce gând dulce și mângâietor!
Trăiește Cel ce a murit
și-a înviat.
Trăiește, știu, la nesfârșit !
Trăiește și-mi dă a Sa iubire,
Trăiește știu a mea apărare.
Trăiește s-aline durerea,
Trăiește spre a mă ajuta.

2. Trăiește, știu. bogății să-mi dea,
Trăiește spre a mă îndruma,
Trăiește spre a mă întări,
Trăiește, ruga-mi va primi.
Trăiește să-mi alunge temerea,
Trăiește să-mi șteargă lacrima.
Trăiește să-mi aline inima
Trăiește spre a binecuvânta.

3. Trăiește! știu, al meu Prieten slăvit !
Trăiește, etern voi fi iubit.
Trăiește, voi cânta mai tot mereu,
Profet, Stăpân și Rege-al meu.
Trăiește prezent în viața mea,
Trăiește, moartea voi înfrunta.
Trăiește lăcașu-mi spre-a clădi.
Trăiește, cu El din nou voi fi.

4. Trăiește! Slavă Numelui Său!
Trăiește știu Mântuitorul meu.
Ce fericit vă spun mereu:
„Trăiește Salvatorul meu!”
Trăiește! Slavă Numelui Său!
Trăiește Răscumpărătorul meu.
Cât de fericit vă spun mereu:
„Trăiește știu, Mântuitorul meu!”

Textul: Samuel Medley, 1738–1799.

Muzica: Lewis D. Edwards,

Fiți binecuvântați

rev. prezbiter Leontiuc Marius

Abonează-te aici la canalul nostru de Youtube

813
(Visited 25 times, 1 visits today)
Sponsori plată găzduire website
Biserica Lutherana Biserica Luterana pastor Leontiuc Marius
Translate »