Biserica Protestantă Evanghelică reprezintă credința exprimată de Organizația Religioasă CONVENŢIA PROTESTANTĂ EVANGHELICĂ VALDENZĂ – METODISTĂ – LUTHERANĂ având CIF 16759059, aprobată prin hotărârea Judecătoriei Timișoara cu statut de Asociație Religioasă și componentă de Organizație Religioasă.
Biserica noastră se află în comuniune cu bisericile grupări religioase sau asociații care au semnat Convenția Evanghelică Protestantă precum și cu bisericile neoprotestante membre ale Alianței Evanghelice din România sau nemembre dar cu valori comune.
Biserica noastră a pornit la drum pe baza unei grupări religioase în perioada 2004, așa cum este reglementată noțiunea de grupare Religioasă în art. 6 din Lege nr. 489/2006, ulterior devenind Organizație Religioasă, în curs de definitivare Asociație Religioasă în 2023. În anul 2020 a fost coagulată în primul Consistoriu iar în 2024 a fost ales noul Consistoriu.
În perioada 2021 – 2022 Biserica a fost supusă unor forme de persecuție religioasă nemaiîntâlnite după 1989, prin campanii mediatice ale numitului Alexa Liviu Doru Alin, proprietarul unor publicații din Cluj, care a numit public în peste 34 de publicații biserica noastră ca fiind o „biserică inventată de un debil mintal”. Acest fapt a alungat toți promitenții sponsori, biserica rămânând fără finanțare, dar și o cernere în timp de la 350 de membri la 65. Statul român prin Ministerul Public a refuzat tragerea la răspundere a numitului Alexa Liviu Doru Alin, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara considerând că astfel de afirmații nu constituie incitare la ură și discriminare. Soluția nu a fost comunicată către noi, statul contribuind în acest fel la o persecuție dură. Curtea de Apel Timișoara și Înalta Curte de Casație și Justiție însă au anulat soluția dată de CNCD stabilind că astfel de fapte reprezintă ură și discriminare și nu pot fi acoperite de art. 10 CEDO. Justiția a fost cea care a încercat repunerea noastră în drepturi însă Ministerul Public prin pasivitatea sa contribuie în continuare la o persecuție similară celei din perioada comunismului.
_______________________________________
Biserica noastră este formată din persoane în general nevoiașe, foști deținuți, șomeri sau persoane cu salariul minim pe economie ori pensionari. Sediul Asociației Religioase se află în incinta locuinței unuia din membrii bisericii.
Nu avem o clădire a noastră, dar avem nevoie mare de un spațiu de cult la Timișoara, București, Sibiu, Oradea și Cluj, o casă, un spațiu unde să ne putem aduna și care să constituie sediul asociației. Nu avem buget pentru salarizarea pastorilor și misionarilor din biserica noastră.
______________________________________
În prezent, munca fiecăruia dintre noi este contribuția prin care plătim postul on-line de radio, serverul, contabilitatea, întreținerea contului din bancă. Slujbele în general se desfășoară la sediul asociației cu transmisiune on-line în apel video pe grupurile de Whatsapp dar și Google Meet, această situație fiind generată de lipsa unui spațiu. În perioada de prosperitate financiară 2005-2007 a pastorului Leontiuc Marius, acesta a finanțat biserici baptiste ajutându-le la construire. Spre exemplu Biserica Maranata din Timișoara a beneficiat de proiect și construcție pâna la nivelul structurii de rezistență balcon, finanțate de compania fratelui pastor, de asemenea o biserică care a ars a fost ajutată la reconstrucție. Pastorul Leontiuc Marius a fost ordinat prezbiter în trecutul său în biserica baptistă ulterior devenind membru al bisericii noastre, ajutorul dat bisericilor baptiste fiind sub mandat de misionar al nostru. După declinul financiar, în prezent, solicitând unor biserici baptiste un spațiu (Biserica din Ianova care este închisă), acestea au refuzat, uitând parcă donațiile uriașe din trecut însă există unii credincioși baptiști și penticostali (4 la număr în prezent) care au redirecționat 3,5 % din impozitul datorat statului pentru 2024 către noi. Desigur nu vrem să aducem un afront fraților noștri prezentând această situație, vrem doar să arătăm că noi am încercat să solicităm ajutorul celor pe care îi considerăm frații cei mai apropiați și mai mult noi am fost alături de frați din alte confesiuni însă nu avem același răspuns când este cazul nostru, noi suntem cam singuri în problemele noastre.
Biserica noastră găzduiește gratuit pe serverul său websiteurile a două biserici baptiste, una penticostală și încă una lutherană independentă, site-uri programate gratuit de noi. Arătăm în mod concret că noi ajutăm cu ceea ce putem alte confesiuni, dar oare noi vom fi vreodată ajutați de alte confesiuni?
______________________________________
Am fost întrebați des de ce nu facem parte din cultele lutherane oficiale și de ce am ales o nouă formulă. Iată răspunsul la această chestiune:
Cele două biserici recunoscute drept culte lutherane din România consideră că homosexualitatea este permisă de Evanghelie (putem observa opiniile la Referendumul pentru familie), de asemenea acestea consideră că viciile ar fi permise și ele de Evanghelie, sens în care biserica noastră nu poate face corp comun întrucât:
– noi considerăm că homosexualitatea este o formă de conviețuire nepermisă de Evanghelie însă nu înseamnă că legea de stat ar terebui să interzică așa ceva, ci în biserica noastră astfel de orientări nu se vor regăsi.
– De asemenea viciile cum ar fi beția, fumatul, drogurile, concubinajul, vulgaritatea, adulterul, furtul, violența, desfrâul sunt situații care noi considerăm că nu sunt permise de Evanghelie și credem că omul trebuie să se pocăiască de asemenea fapte chiar dacă uneori credinciosul mai cade în acestea în lupta sa cu firea omenească.
_______________________________________
Avem nevoie mare de persoane care doresc să fie pastori, predicatori de asemenea de persoane care doresc să cânte, persoane care au aceste daruri ale Duhului Sfânt, biserica noastră încurajează la lucru persoanele care doresc să pună la dispoziția lui Dumnezeu darul spiritual cu care au fost binecuvântate. De asemenea avem peste 90 de slujbe înregistrate care nu au fost expuse pe internet din lipsa personalului care să poată să se ocupe de aceste situații.
Website-ul bisericii constituie un vast material care reflectă convingerile noastre, existând și un curs de liturghie, de asemenea un curs de doctrine comparate expus pe website. Avem nevoie însă de persoane care au pasiune pentru așa ceva, pentru a putea fi la timp prezenți și în mediul on-line.
Cei care au pe inimă să ajute biserica noastră o pot face și știm că Dumnezeu răsplătește efortul fiecărei persoane, biserica noastră fiind e de fapt proprietate a lui Dumnezeu, instituție a lui Isus Hristos care răsplătește însutit ajutorul oferit acestei biserici.
Abonează-te aici la canalul nostru de Youtube
