Lupta s-a terminat – imn de Melchior Vulpius

Sponsori

Autor Melchior Vulpius (1560-1615), martir evanghelic
Traducere : Prezbiter Marius Leontiuc – Biserica Protestantă Evanghelică
Numele imnului cunoscut „The Strife Is O’er, the Battle Done”

Lupta morții s-a terminat;
Domnul în veac a triumfat ;
Să cântăm Lui azi laude.
Aleluia! Aleluia! Aleluia!

Moartea și iadul au încercat,
Dar Isus pe ele-a călcat;
Bucuroși să strigăm laude.
Aleluia! Aleluia! Aleluia!

În a treia zi a-nviat
Marele Domn în Glorie;
Haideți veseli să înălțăm,
Aleluia! Aleluia! Aleluia!

Lanțul iadului El l-a frânt;
Catapeteasma a căzut;
Să spunem laudă și triumful Său.
Aleluia! Aleluia! Aleluia!

Doamne, prin rănile Tale
De frica morții să ne scapi
veșnic să trăim, să-ți cântăm.
Aleluia! Aleluia! Aleluia!

Nota traducerii: există în mediul românesc această cântare căreia i s-au adus alte versuri. Aceste versuri sunt cele mai apropiate de cele scrise și puse pe note de fratele Melchior Vulpius la 1600, o traducere cât mai fidelă înțelesului original din Germană și Engleză.
Acest imn se cântă atât la Sărbătoarea Pascală cât și la încheierea sezonului de toamnă în penultima Duminică a lunii Noiembrie, după care începe sezonul de advent (așteptarea Crăciunului).

Melchior Vulpius (c. 1570 în Wasungen – 7 august 1615 în Weimar ) a fost un cântăreț și compozitor german de muzică bisericească.

Vulpius provenea dintr-o familie de meșteri săraci. A studiat la școala locală din Wasungen (în Turingia ) cu Johannes Steuerlein . Din 1588, a urmat școala din Speyer . După ce s-a căsătorit în 1589, a obținut un post la Gimnaziul din Schleusingen . În 1596, a fost numit cantor la Weimar .

A scris și a publicat muzică bisericească, cel mai cunoscut fiind decorul imnului Ach, bleib mit deiner Gnade (Ah, stai cu harul tău) pe un text de Josua Stegmann . Acest decor a fost adesea efectuat în bisericile protestante în ziua de Anul Nou și la sfârșitul slujbei. Compilații importante au fost Cantiones sacrae (1602, 1604), Kirchengesänge und geistliche Lieder Dr. Luthers (1604), Canticum beatissimae (1605) și Ein schön geistlich Gesangbuch (1609). Cantional (o colecție de cântece) a fost publicată postum în 1646 în Gotha .

Sf . Matei Passion este un alt Vulpius’ funcționează bine-cunoscute. La mijlocul secolului al XVII-lea, muzica pentru patimă s- a răspândit și în Suedia și mai târziu în Finlanda . Pe baza mai multor copii ale manuscriselor muzicale care au fost păstrate în diferite arhive din Finlanda, se poate concluziona că Pasiunea a devenit destul de populară acolo. Potrivit unor surse istorice, aceasta a fost prima compoziție de pasiune polifonică interpretată vreodată în Finlanda.

Gruparea Religoasă BISERICA PROTESTANTĂ EVANGHELICĂ devine Asociație Religioasă. Pentru înființare și sediu avem nevoie de 20.000 de Euro. Fiecare Euro donat contează. Apăsând butonul Donate poți dona bani și să fi parte din Lucrarea Domnului

NEWSNET Evangelical Social Network

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

295
(Visited 21 times, 1 visits today)
Sponsori plată găzduire website
Translate »