REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% DIN IMPOZIT către noi Iată cum poți deveni un lucrător practic al Evangheliei ajutând biserica și postul de radio:
descarcă formularul declarația 230 MODEL_Formular_230
completează-l și depune-l la ANAF
Datele noastre: Conventia Protestantă Evanghelică Valdenză-Metodistă-Lutherană , IBAN: RO84BRDE360SV00405463600, in RON, Banca B.R.D. - G.S.G., SWIFT CODE: BRDEROBU

ASOCIAȚIA CONVENŢIA PROTESTANTĂ EVANGHELICĂ VALDENZĂ – METODISTĂ – LUTHERANĂ CIF 16759059

pastor Leontiuc Marius

Predica Duminica Invocabit – vicar Corneanu Anton

Sponsori

Predica pentru Duminica 21 febr 2021

Dragi frați și surori în Domnul
Textul predicii de astăzi se află scris în Sfânta Evangheie a apostolului Ioan la capitolul 12 verset 50 :
Şi ştiu că porunca Lui este viaţa veşnică. De aceea lucrurile pe care le spun, le spun aşa cum Mi le-a spus Tatăl.

Duminica trecută fratele prezbiter Marius Leontiuc a predicat despre viață, despre importanța citirii Evangheliei și despre Euharistie. Am aflat cum primim și ce trebuie să facem efectiv pentru a dobândi viața: să credem (cunoașterea Cuvântului) și să practicăm (Trăirea poruncilor și a sacramentelor).
Sigur, în jurul nostru suntem sfătuiți fie numai să credem, fie numai să practicăm sacramentul Euharistiei. Numai una din acestea nu este suficient. Este adevărat că putem fi mântuiți și doar prin credință fără a avea parte de sacrament, dacă ar fi imposibil exercițiul acestuia, dar Cina Domnului este așa de scumpă încât Domnul ne-a descoperit că fără ea, nu avem viața în noi înșine (a se vedea predica fr. Marius din Duminica trecută).

Frați și surori Cuvântul și Sacramentul sunt ambele cunoscute prin porunca lui Dumnezeu, căci Sacramentul Cinei Domnului fără Cuvânt e doar vin și pâine, așa ne spune doctorul Martin Luther iar Ursinus ne clarifică și mai mult prin Catehismul de la Heidelberg. Așa dar, Porunca lui Dumnezeu așa cum este scris în textul de astăzi este viața veșnică căci și Evanghelia și Sacramentul sunt porunci materializate în trăirea noastră. De multe ori găsim întrebarea în scripturi „ce trebuie să facem pentru a avea viață veșnică?” și răspunsul este așa de simplu. Textul biblic de astăzi ni-l oferă.
S-a mai predicat în bisericile noastre din acest verset de astăzi. Și eu văd și îmi este clar că acest verset este unul fundamental al vieții noastre de credință. Fie că suntem în România sau cum suntem cei din parohia din Franța, esența credinței noastre este aceași: misionăm în baza poruncilor lui Dumnezeu, trăim ceea ce Dumnezeu ne-a poruncit să facem, cunoaștem porunca citind Evanghelia.

Am avut și eu o viață trăită în păcat, am avut încercări cumplite în viața mea și nu mai vedeam nici o ieșire. Și după ce soția mi-a murit, au venit necazuri peste necazuri, și diavolul a vrut să mă distrugă complet. Dar Dumnezeu a schimbat totul în bine căci din mijlocul necazului fratele prezbiter mi-a vestit și mie Evanghelia și astăzi sunt un slujitor al Bisericii.
Ultima poruncă pe care Domnul o oferă ucenicilor la înălțare este aceasta din Evanghelia apostolului Matei cap. 28 „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile botezându-i în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt și învățați-i să păzească tot ce v-Am poruncit”. Vedeți ce poruncă cuprinzătoare ! În primul rând să vedem că toată puterea a fost dată lui Isus și în cer și pe pământ. Apoi urmează în temeiul acestei puteri să îndrăznim să facem ucenici.

Dacă nu aflam vestea mântuirii? Unde eram eu acum? Eu sunt exemplul cel mai bun că trebuie să ne achităm conștincioși de porunca de a face ucenici.

Ucenicii se fac, ei nu apar pur și simplu ci aici avem de a face cu decizia noastră asupra altuia, așa cum decidem ca să facem copilul nostru ucenic, așa putem decide ca să facem și pe colegul, prietenul, ruda, pe oricine un ucenic. Și ucenicul este botezat. Ordinea este aceasta, edictată aici: botez și învățat, sigur că poate fi și invers, dar această ordine ne arată putera noastră de a boteza. Și ce să-i învățăm pe ucenici? Poruncile Domnului, aceasta ne spune Domnul Dumnezeu Isus că trebuie să predicăm și să învățăm pe ceilalți.

Sunt cuvinte simple, sunt cuvinte puține, dar acestea sunt esențele drumului nostru de credință, așa suntem sfătuiți de reformatorii noștrii, așa suntem sfătuiți de Dumnezeu. Observați dragi frați și surori că avem o credință care respectă fidel scriptura, fidel porunca, tocmai de aceea toți cei care sunt responsabili vin în gruparea noastră religioasă.

Dorești și tu viața veșnică? Cântarea spune „Mai este loc la cruce pentru tine, mai este loc la cruce pentru oricine”, Vino la Isus chiar acum și spune împreună cu mine „Doamne te rog să ierți păcatul meu și să mă primești ș pe mine, vreau să fiu copilul Tău, îți aparțin, te rog ajută-mă și îndrumă-mă Tu. Amin”.

vicar Anton Corneanu – parohia Lion

Abonează-te aici la canalul nostru de Youtube

797
(Visited 202 times, 1 visits today)
Sponsori plată găzduire website
Biserica Lutherana Biserica Luterana pastor Leontiuc Marius
Translate »